انتخاب همسر:
انتخاب همسر انتخاب مهمی است که صرف زمان و حساسیت در این مرحله از ازدواج میتواند ریسک خطا در این انتخاب مهم را کاهش دهد. به هیچ عنوان در این مرحله عجله نکنید و سعی کنید با دقت و کمی بدبینی که قطعا بعد از ازدواج به خوشبینی باید تغییر کند، به خود، طرف مقابلتان و خانواده دو طرف اجازه شناخت کافی بدهید. هر فرد در شرف ازدواج خوب است پیش از هر چیز، ویژگیهای مثبت و منفی، مهارتها، نیازها و علایق خودش را شناسایی کند. خودآگاهی در ازدواج موجب بررسی واقع بینانه طرف مقابل میشود و مانع از هیجان زدگی در انتخاب است.این کار در مشخص کردن ملاکهای شما بسیار کمک کننده است.
ملاکهای انتخاب همسر:
یک چک لیست از ملاکهایی که میخواهید طرف مقابلتان داشته باشد و خط قرمزهایتان تهیه کنید. به خاطر داشته باشید حتما بنویسید و هر چند وقت یکبار بازنگری و اصلاح کنید.
هر شخصی برای ازدواج ملاک و معیارهای خاص خودش را باید داشته باشد، به دنبال معیارهای از پیش تعیین شده یا معیارهای دوست و آشنای موفق در ازدواج نباشید. اینها صرفا میتواند گزینه برای انتخاب ملاک شما باشند، نه ملاک قطعی. حتما قبل شروع جلسات خواستگاری ملاکهای خود را دسته بندی کنید و با درجه اهمیت برای خودتان مشخص کنید. سعی کنید در تمام حوزهها حداقل یک سوال برای خودتان طرح کنید که خودتان به آن فکر کرده باشید. مثلا: آخرین باری که عصبانی شدید چه زمانی بود و چرا؟(حوزه رفتاری) قطعا برای هر فردی ملاکها متفاوت است اما به طور کلی حوزههای زیر را مدنظر قرار دهید:
• اعتقادی(کاملا با جزئیات)
• اخلاقی و رفتاری
• وضعیت خانوادگی(تعداد افراد خانواده، نحوه ارتباط، محل زندگی، وضعیت والدین از جمله طلاق، اعتیاد و …)
• وضعیت فرهنگی(اصالت، رسم و رسومات و …)
• وضعیت مالی
• وضعیت ظاهری
• وضعیت تحصیلی
• اولویتهای زندگی(تحصیل، کار، تفریح، خانواده، کمک به دیگران و …)
• دوستان(تعداد، نحوه ارتباط قبل و بعد از ازدواج و …)
• دیدگاه سیاسی
• تفریحات
• مهارتها و تواناییها
• ازدواج یا نامزدی قبلی
• سابقه بیماری روحی یا جسمی
و هر ملاک دیگری که برای شما مهم است.
در تمام مواردی که در بالا ذکر شد، توجه داشته باشید که:
1. درجه اهمیت برای خودتان تهیه کنید
2. به جای کلی گویی مثال بزنید و با مثال بپرسید. مثلا در ماه اخیر چند بار دوستان خود را دیدهاید؟
3. ملاکها و خط قرمزها برای هر شخص متفاوت است. مثلا تعریف زیبایی برای خودتان را تعریف کنید نه ملاکهای دیگران.
4. هرچند وقت ملاکهای خود را بازنگری کنید.
5. حتما یادداشت کنید اما بهتر است در جلسه خواستگاری با دفتر و کاغذ حضور پیدا نکنید. نگران نباشید اگر سوالی را فراموش کردید جلسات بعد میپرسید.
6. بعضی ملاکها را لازم نیست بپرسید. مثلا در مورد ملاکهای رفتاری فقط با دقت ببینید و بشنوید. مثل رفتار با والدین در جلسه خواستگاری یا خاطرات و …
7. تمام سوالات را خودتان هم باید برای خودتان اگر طرف مقابل پرسیدند پاسخ دهید.
8. بعد از جلسه با توجه به آن شخص، کاملا عقلانی صحبتها را به کمک والدین و تنهایی بررسی کنید. گاهی لازم است بعضی ملاکها را تغییر دهید و گاهی با وجود برخی ملاکهای خوب یک خط قرمز میتواند دلیل منطقی برای جواب منفی شما باشد.
9. در مورد بعضی سوالات بهتر است نه جلسات اول کامل بپرسید نه کامل اطلاعات دهید. اگر جلسات ادامه پیدا کرد توضیح دهید. مثل بیماری یا ازدواج قبلی و …
10. در تمام این مراحل میتوانید جهت اطمینان از یک مشاور خردمند مشورت بگیرید.
امید به تغییر در انتخاب همسر:
به هیچ عنوان امید تغییر و اصلاح از کسی که به خواستگاریش رفتهاید یا به خواستگاریتان آمده نداشته باشید. وضعیت فعلی او را ملاک انتخابتان قرار دهید، با وعده طرف مقابل و آرزوهای خودتان انتخاب نکنید که هیچ چیز جز خشم و حسرت نصیبتان نمیشود.
برای انتخاب درست واقع بینانه، شرایط فعلی طرف مقابلتان را بررسی کنید. اگر چیزی جزء خط قرمزهای شماست و طرف مقابل دارد، یا ملاک اصلی شماست و ایشان دارا نیست، با ترحم و سهل انگاری به خودتان و طرف مقابل آسیب نزنید. با صراحت نه بگویید.
اما اگر جزء ملاکهای اصلی شما نیست حتما به خودتان و طرف مقابل فرصت کافی برای شناخت کامل بدهید و حتی در پاسخ منفی هم عجله نکنید.
لازم نیست به این توجه کنید که طرف مقابل چه ویژگیهایی مدنظرش است، به خودتان توجه کنید، شما چه میخواهید؟