کنترل خشم:
خشم، هیجانی است که به روابط صمیمانه آسیب میزند و زخم عاطفی ایجاد میکند، استرس و افکار مزاحم برانگیزاننده واقعی خشم میباشد و با شناسایی و تغییر عوامل برانگیزاننده میتوان آن را کنترل کرد. اولین راه کنترل خشم مدیریت افکار سرزنش آمیز نسبت به خودمان و دیگران است زمانی که ما خودمان و دیگری را به نادانی- بی مهارتی- بی دقتی و … متهم میکنیم باید منتظر بروز خشم باشیم؛ پس از برچسب زدن- قضاوت و سرزنش کردن بپرهیزیم.
قوانین و کنترل خشم:
تعیین باید و نباید و چارچوبهای متعدد برای خودمان و دیگران باعث بوجود آمدن قوانین و مقررات نانوشته ای میشود که اگر خلاف آن انجام شود خرد و عقل راهش بسته خواهد شد و خشم جایگاه بروز بیشتری مییابد. تلاش کنیم بدیهیات(باید و نبایدهایی) که برای خود ساخته ایم را شناسایی و بازنگری کنیم که بتوانیم کنترل خشم خود را به دست بگیریم. نوشتن به شناخت بیشترتان کمک خواهد کرد، زمانهای عصبانیت و خشمگین شدن خود را با علت آن یادداشت کنید و اگر از دسته بایدهای سخت گیرانه بود اصلاحش کنید.
گفت و گو و کنترل خشم:
گاهی اوقات ما کارهایی را برای دیگران انجام میدهیم که برای ما در مقابل آن توقعات و انتظاراتی را از طرف مقابل شکل میدهد و اگر انتظارات ما آنطور که در ذهنمان شکل گرفته برآورده نشود، ممکن است احساس درماندگی کنیم و خشم جایگاه بروز مییابد؛ در این زمان بازنگری بر روی شیوه رفع نیازها، خواستهها و انتظاراتتان به شما کمک خواهد کرد تا خشم کمتری را تجربه کنید. توانایی گفت و گو و برقراری روابط بین فردی جرات مندانه را در خود بالا ببرید یعنی آرام، بدون سرزنش و عصبانیت خواستههای خود را مطرح کنید حتما بازخوردی دریافت خواهید کرد که به مدیریت خشم شما کمک می کنید در واقع آرام بودن را تجربه کنید. بله هر ناکامی خشم میآورد و طبیعی است اما با بیان درست و گفت و گو جراتمندانه میتوانید این احساس را کاهش دهید؛ سکوت و عدم بیان صحیح نیازها و خواستههایتان میتواند به ناکامی بیشتر و در نتیجه خشم بیشتر منجر شود.
برخورد با خشم دیگران:
چند نکته کوتاه و مهم در مورد برخورد با خشم دیگران.ردر مقابل کسی که مدام با خشم و پرخاش به خواستههایش میرسد اگر دچار اختلال حاد نیست، قاطعانه و بدون پرخاش برخورد کنید. خشم متقابل شما و یا کناره گیری و ترستان هر دو باعث ادامه رفتار وی خواهد شد، بدون فریاد و رفتارهای هیجانی به او تذکر دهید که با این رفتار به خواستهاش نمیرسد و رفتارش فقط موجب آزار شماست، برایش شفاف کنید شما چه انتظاری دارید. نکته دیگر این که در انتخاب همسر نیز یکی از ملاکهای مهم این است که روش برخورد فرد مقابل در موقعیت هایی که عصبانی کننده است را بررسی کنید و ببینید فرد خشم خود را چگونه نشان میدهد. توجه داشته باشید عدم بروز خشم و سرکوب همیشگی آن نیز در موقعیت های عصبانی کننده ملاک مثبتی نیست، اگر در دوران آشنایی برخوردهای تند و کنترل نشدهای دارید جدی بگیرید و با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید.
کنترل خشم کودکان:
در مورد کودکان نیز توجه فرمایید که فقط کلمه داد نزن، عصبانی نباش، بچه بد و … کمکی به آنها در کنترل خشمشان نمیکند، بدون تایید رفتارشان تلاش کنید هیجان آن لحظهشان را درک و تایید کنید و بعد از آن کمک کنید بتواند رفتار جایگزین پیدا کند. و در آخر چون یکی از بنیانهای خشمهای مکرر استرس است چند توصیه:
- ساعت خواب خود را تنظیم کنید.
- وعدههای غذایی سالم و به موقع میل کنید.
- ورزش کنید.
- مطالعه کنید.
- معاشرت کنید و صله رحم انجام دهید.
- به طبیعت سفر کنید.
- تایم فراغت و استراحت داشته باشید.
- حتما برای خود یک مشاور و یا روانشناس مومن و متبحر و دلسوز داشته باشید.