وقتی همسران بر سر نحوه خرج کردن پول مشاجره میکنند، دعوای آنها تنها سر قیمت چیزها نیست، بلکه سر اینست که آن چیزها چقدر ارزش دارند. اگر بگو مگوهای مالی در زندگی مشترک شما چالش ایجاد کرده اندکی وقت بگذارید و به این سوالات پاسخ بدهید:
1. ایا درباره کاربرهای پول/ امنیت/ تقسیم کردن یا تفریح کردن با همسرتان دیدگاههای متفاوتی دارید؟
2. آیا نحوه پول خرج کردنتان بر میزانی که به خود بها می دهید تاثیر می گذارد؟
اگر هر دو جواب بله است وقت آنست که با همسرتان در این باره به گفتگو بنشینید و از احساستان بگویید.
دیدگاه افراد درباره پول و خرج کردن ان بسیار متفاوت است. بعضی ها ذاتا در بودجه بندی و مدیریت مالی قوی تر از دیگران هستند. اما چالش های زوجین اغلب فراتر کشمکش درباره مقداری پول است بلکه بیشتر به تفاوت آنها ارزشهای زندگی، قدرت و بها دادن به خود است. دیدگاه افراد به مسایل مالی به دوران کودکی آنها برمی گردد، هر خانواده ایی روش متفاوتی برای مدیریت و خرج کردن پول دارد. بعضی ها خیلی راحت درباره درامد و هزینه هایشان صحبت می کنند اما برای بعضی صحبت حول محور پول ممنوع است.
افراد اگر در دوران کودکی از نظر مالی در مضیقه بوده باشند، احتمالا جوری بزرگ میشوند که قیمت اجناس اهمیت دارند و لازم است از ان اگاه باشند. اما اگر در خانواده فرد رفاه باشد یا روند خانواده طوری باشد که خرج کردن راحت باشد، فرد ممکن است تجربه اندکی در نگران بودن درباره دخل و خرج باشد.بعضی والدین اموزش مسایل مالی به فرزندانشان را مهم می دانند و از همان ابتدا نحوه مدیریت کردن پول تو جیبی را به انها اموزش می دهند. بعضی والدین تمایل دارند اختیار مسایل مالی به دست خودشان باشد و فقط در موارد لزوم به بچه ها پول می دهند بعضی والدین هم از پول به عنوان جایزه استفاده میکنند.
روشی که والدین برای مدیریت مالی بکار میبرند به خوبی بیانگر ارزشی است که برای ان قائل بودند و می تواند شامل موارد زیر باشد :
1.پول برای تفریح است.
افرادی که چنین باوری دارند هزینه زیادی در جهت مسافرت، خرید، پوشش و خوراک خود میکنند و به پس انداز چندان اعتقادی ندارند.
2.پول برای امنیت است.
این افراد اغلب مشغول پس انداز کردن هستند و درگیری آنها بیشتر متوجه روز مباداست و بالطبع میخواهند خیالشان راحت باشد که از پس آن بر بیایند.
3. پول برای تقسیم کردن است.
شاید چنین افرادی را دیده باشید که افرادی سخاوتمند هستند که همواره میزبانی هستند که برای میهمانانشان سنگ تمام میگذارند. از خرید هدیه برای دوست و خانواده لذت میبرند و به خیریه ها کمک میکنند.
اگر شما و همسرتان دیدگاههای متفاوتی داشته باشید، دچار دردسر می شوید. اگر درآمد مکفی داشته باشید میتوانی با هم کنار بیایید مقداری را صرف تفریح و تقسیم و مقداری را صرف پس انداز کنید.
اما اگر درآمد کافی نباشد، احتمالا فردی که بیشتر به فکر امنیت مالی است از دید دیگری بدبین و خسیس است. آنکه دست و دلباز است اولویت هایش غلط از آب در می آید و آنکه از خرج کردن پولش خوشنود است کوته بین و ولخرج به حساب می آید.
آن یک میلیارد باد آورده را به خاطر میاورید؟ آيا آنرا پس انداز میکردید؟ یا خرج عزیزانتان می نمودید؟ یا با آن پول تنها یا با خانواده به سفر می رفتید؟ شما و همسرتان تصمیم مشابهی گرفتید؟ توانستید درباره آن به توافق برسید؟
دو اشتباه رایج در زوجین اتفاق می افتد.
اشتباهی که لازم است مدنظر قرار گیرد، استفاده از پول درجهت احساس برتری و قدرت نمایی است. بدون شک این کار جنگ و چالش در پی دارد. اگر قرار باشد احساس خوب در زندگی مشترک باشد، لازم است هر دوی زوجین در تصمیم گیری های مالی نقش داشته باشند. البته به این معنا نیست که هر دوی آنها باید به یک اندازه درآمد داشته باشند یا به یک اندازه خرج کنند. بلکه بدین معنیست که هر دوی آنها (چه یک نفر از آنها ، چه هر دوی آنها درامد دارند) بهتر است نقش درتصمیم گیری، اولویت بندی و مسئولیت داشته باشند.
پول، در زندگی مشترک باید منبعی برای غنی کردن زندگی باشد و نه ابزاری برعلیه همدیگر و یا در جهت کنترل و ایجاد فاصله با یکدیگر.
پنهان کاری در موارد مالی، اشتباهی دیگر است که ممکن است زندگی مشترک را برای همسران تلخ کند.
انتظار استاندارد دوگانه ایی که یکی از زوجین موظف باشد گزارش مالی خود را شرح بدهد و دیگری ملزم به انجام این کار نباشد.
این کار ضمن آنکه به بی اعتمادی طرفین می انجامد، بی انصافی هم هست. بین زوجین رابطه باید انقدر دارای امنیت باشد که بدون تعصب و کنایه و سرزنشگری طرفین بتوانند شفاف باشند و در مورد مسائل مالی و دغدغه ای مادی صحبت کنند.
هیچ برنامه از پیش تنظیم شده ایی که برای همه زوج ها کارایی داشته باشد وجود ندارد. چه بسا زوجین هم در دوران هایی قرار خواهند گرفت که نیاز به تغییر و تنظیم مدیریت مالی است.
1.هر دو به تنظیم مدیریت مالی بپردازید. درآمد، قسط، هزینه های جانبی و البته تفریح را در نظر بگیرید و به تواق برسید.
2.به موارد ضروری متغیر هر ماه توجه کنید.
3.توافق کنید بدون هماهنگی چقدر میتوانید از حساب مشترک خرج کنید.
4. بر سر اقلامی که از نظر یک کدامتان تجملی است ولی برای دیگری ضروری به حساب می آید توافق کنید.
5. در نظر داشته باشید که از خانواده های متفاوت با فرهنگ اقتصادی متفاوت هستید و تا جای ممکن در درک این تفاوت بکوشید.